Warsztaty kulinarne dla zwycięskich szkół w konkursie "Kuchnia Regionalna Podkarpacia"

Monika Wojtaś 2024-12-05
UDOSTĘPNIJ:
Warsztaty kulinarne dla zwycięskich szkół w konkursie "Kuchnia Regionalna Podkarpacia"
W Zespole szkół Gospodarczych w Rzeszowie trwają warsztaty kulinarne dla uczniów szkół podstawowych, którzy zwyciężyli w konkursie kuratoryjnym “Kuchnia Regionalna Podkarpacia”. Pod okiem doświadczonych kucharzy uczą się przygotowywać lokalne przysmaki takie jak prozaiki, pierniczki czy rzeszowski żurek.

Wszystko zaczęło się od kotlecików, które do konkursu przygotowała Ola.


Aleksandra Manijak, uczennica Szkoły Podstawowej nr 13 w Mielcu:

-Więc zrobiłam hreczanyki - tata mi pomógł smażyć, bo się trochę rozpadały, bo jednak kasza gryczana się trochę rozpada, mama zrobiła zdjęcie.


Teresa Kubas-Hul, wojewoda podkarpacki:

-Kapituła konkursu z udziałem pracowników Kuratorium oświaty wybrała 15 szkół i nagrodą są warsztaty w Zespole Szkół Gospodarczych. Bardzo fajna inicjatywa, ponieważ już od dzieci chcemy przygotowywać taką świadomość, że na Podkarpaciu mamy bardzo dobrą ekologiczną żywność, żeby wykorzystywać nasze lokalne produkty, żeby kupować świadomie.


A przeprowadzone warsztaty na pewno w tym pomogły. Pod okiem starszych kolegów dzieci mogły wziąć udział w przygotowywaniu kolejnych potraw.


Klaudia Lasota, uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie:

-Dajemy im tę satysfakcję, pokazujemy, jak to naprawdę jest, że gotowanie to nie tylko trzymanie się przepisu, ale też możemy fantazjować, możemy trochę pobawić się smakami różnymi i myślę, że możemy ich zachęcić do tego.


Przemysław Lis, nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych:

-Przygotowujemy potrawy tradycyjne - prozaiki na 4 smaki. Mamy 3 twarożki, jeden wiosenny, drugi owocowy i trzeci taki ziołowy, i do tego masełko ziołowo-czosnkowe. Do tego mamy jeszcze żurek rzeszowski z grzybami i pierniczki jako akcent bożonarodzeniowy.


Warsztaty sfinansował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.


Agnieszka Kluz-Wanat, kierownik Krajowego Wsparcia Rozwoju Rolnictwa, Wydział Rozwoju Rynków Rolnych:

-Z tych środków, które przekazaliśmy panu dyrektorowi, zostały zakupione niezbędne produkty na przygotowanie tych potraw, również środki czystości i opłaty, które szkoła ponosi w związku z wypiekaniem tego wszystkiego i przygotowywaniem.


Dziś w warsztatach wzięli udział uczniowie z Mielca. Jutro zaplanowano przyjazd reprezentacji m. in szkoły w Żyznowie. Już wiadomo że to dobra forma motywacji. Większość dzieci deklarowała pomoc przy przygotowaniach do wigilijnej kolacji.

Źródło:
TVP3 Rzeszów