Wszystko zaczęło się od kotlecików, które do konkursu przygotowała Ola.
Aleksandra Manijak, uczennica Szkoły Podstawowej nr 13 w Mielcu:
-Więc zrobiłam hreczanyki - tata mi pomógł smażyć, bo się trochę rozpadały, bo jednak kasza gryczana się trochę rozpada, mama zrobiła zdjęcie.
Teresa Kubas-Hul, wojewoda podkarpacki:
-Kapituła konkursu z udziałem pracowników Kuratorium oświaty wybrała 15 szkół i nagrodą są warsztaty w Zespole Szkół Gospodarczych. Bardzo fajna inicjatywa, ponieważ już od dzieci chcemy przygotowywać taką świadomość, że na Podkarpaciu mamy bardzo dobrą ekologiczną żywność, żeby wykorzystywać nasze lokalne produkty, żeby kupować świadomie.
A przeprowadzone warsztaty na pewno w tym pomogły. Pod okiem starszych kolegów dzieci mogły wziąć udział w przygotowywaniu kolejnych potraw.
Klaudia Lasota, uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie:
-Dajemy im tę satysfakcję, pokazujemy, jak to naprawdę jest, że gotowanie to nie tylko trzymanie się przepisu, ale też możemy fantazjować, możemy trochę pobawić się smakami różnymi i myślę, że możemy ich zachęcić do tego.
Przemysław Lis, nauczyciel Zespołu Szkół Gospodarczych:
-Przygotowujemy potrawy tradycyjne - prozaiki na 4 smaki. Mamy 3 twarożki, jeden wiosenny, drugi owocowy i trzeci taki ziołowy, i do tego masełko ziołowo-czosnkowe. Do tego mamy jeszcze żurek rzeszowski z grzybami i pierniczki jako akcent bożonarodzeniowy.
Warsztaty sfinansował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Agnieszka Kluz-Wanat, kierownik Krajowego Wsparcia Rozwoju Rolnictwa, Wydział Rozwoju Rynków Rolnych:
-Z tych środków, które przekazaliśmy panu dyrektorowi, zostały zakupione niezbędne produkty na przygotowanie tych potraw, również środki czystości i opłaty, które szkoła ponosi w związku z wypiekaniem tego wszystkiego i przygotowywaniem.
Dziś w warsztatach wzięli udział uczniowie z Mielca. Jutro zaplanowano przyjazd reprezentacji m. in szkoły w Żyznowie. Już wiadomo że to dobra forma motywacji. Większość dzieci deklarowała pomoc przy przygotowaniach do wigilijnej kolacji.