Dziś tłusty czwartek. Słodka tradycja rozpoczyna ostatni tydzień przed Wielkim Postem

Monika Wojtaś 2025-02-27
UDOSTĘPNIJ:
fot. Pixabay
fot. Pixabay
Tłusty Czwartek to tradycyjny dzień obchodzony w Polsce, który przypada na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Jest to dzień, w którym spożywa się szczególnie dużo słodkich wypieków, zwłaszcza pączków i faworków. A "kto nie zje ani jednego pączka w tłusty czwartek, temu nie będzie się wiodło".

Tłusty czwartek obchodzimy 52 dni przed Wielkanocą. Według szacunków tego dnia każdy Polak zjada ok. 2,5 pączka. Zwyczaj "tłustego dnia" pojawił się już w czasach starożytnego Rzymu. Świętowano w ten sposób koniec zimy i witano nadchodzącą wiosnę. Starożytne pączki były robione na bazie ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Polacy także na początku świętowali tłusty czwartek, jedząc smażone placki, słoninę i mięso. Pączki, zwane pampuchami, pojawiły się później, lecz wciąż występowały w wersji wytrawnej.


Z czasem, ok. XVI wieku, kiedy cukiernictwo zaczęło się rozwijać, zmianie uległa także tradycja. Na stołach zagościły słodkie wypieki, a pączki wypełniono cukrem i konfiturami.


Jak mówi tradycja, w tłusty czwartek ma być tłusto i bez umiaru. Według dawnych wierzeń, zjedzenie choć jednego pączka w Tłusty Czwartek zapewnia pomyślność na cały rok. Z kolei unikanie słodkości tego dnia mogło sprowadzić pecha.


Dziś, jeśli chodzi o nadzienie, do wyboru mamy całą gamę smaków - są pączki klasyczne, z ajerkoniakiem, słodkim karmelem czy pistacją. Pamiętajmy, by wybrać "zdrowszą" wersję pączka. Kupujmy je w tradycyjnych cukierniach, które przy produkcji używają naturalnych składników, a do smażenia świeżego tłuszczu.

Tłusty czwartek to dzień, w którym pączki jemy bez wyrzutów sumienia - a więc smacznego!


Źródło:
TVP3 Rzeszów