Gęsina i wina na jubileusz Podkarpackiego Bazarku

Anna Tomczyk 2024-11-23
UDOSTĘPNIJ:
Gęsina i wina na jubileusz Podkarpackiego Bazarku
Podkarpacki Bazarek przy ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale świętuje dziś 3 lata. Impreza handlowo-wystawiennicza została stworzona po to, by promować towary z podkarpackich gospodarstw i pomóc rolnikom w handlu bezpośrednim. Dzisiejszy bazarek znów odwiedziły tysiące ludzi poszukujących tradycyjnej polskiej żywności, a na stołach królowały: gęsina i wina.

Królowa listopadowego bazarku w Boguchwale mogła być tylko jedna - Gęś! Kubańska, francuska, tuluska, chołmogorska czy biała kołudzka - nasza polska. Co prawda na stoły trafia już przetworzona, ale za to przednio smakuje. Gęsina to mięso poszukiwane, a koła gospodyń wiejskich z Podkarpacia potrafią przyrządzić ją na wiele sposobów.

W roli głównej gęsina, ale też młode wina. Podkarpaccy winiarze mają ich coraz więcej. Sprzedają w całej Polsce, w ostatnich latach sprzyja im klimat. Bazarkowe stoiska uginały się też od serów, wędlin i przetworów. Cenią je sobie klienci i wystawcy.

3-letniemu bazarkowi zagrała i zaśpiewała kapela, za którą przeszedł korowód promujący podkarpackie specjały, wśród nich była oczywiście gęsina i młode wina. Podkarpacki bazarek powstał 3 lata temu by wspierać lokalnych producentów, których największym problemem była sprzedaż produktów z gospodarstw z pominięciem pośredników.

Źródło:
TVP3 Rzeszów