Składniki:
-około 1 kilograma ziemniaków
-400 g kapusty kiszonej
-40 g mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 duża cebula
-10 dkg boczku
-tłuszcz do smażenia
-sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy kiszoną kapustę. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Ugotowane, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Boczek kroimy w kostkę podsmażamy krótko, dodajemy posiekaną cebule, a gdy ta się zeszkli wrzucamy ugotowaną i drobno posiekaną kapustę i smażymy całość kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta formujemy placuszki grubości ok. pół centymetra, na które nakładamy po łyżce farszu, a następnie sklejamy je formując coś na kształt kulki, którą na koniec rozpłaszczamy. Tak przygotowane kotleciki smażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron.