Łężnie łemkowskie

2024-09-21
UDOSTĘPNIJ:
Łężnie łemkowskie
Łężnie łemkowskie
Przepis:

Składniki:

-około 1 kilograma ziemniaków

-400 g kapusty kiszonej

-40 g mąki pszennej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 duża cebula

-10 dkg boczku

-tłuszcz do smażenia

-sól, pieprz


Wykonanie:

Gotujemy kiszoną kapustę. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki. Ugotowane, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Boczek kroimy w kostkę podsmażamy krótko, dodajemy posiekaną cebule, a gdy ta się zeszkli wrzucamy ugotowaną i drobno posiekaną kapustę i smażymy całość kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Z ciasta formujemy placuszki grubości ok. pół centymetra, na które nakładamy po łyżce farszu, a następnie sklejamy je formując coś na kształt kulki, którą na koniec rozpłaszczamy. Tak przygotowane kotleciki smażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor z obu stron.