Składniki:
-1,5 l serwatki
-0,5 l wywaru na wędzonce
-6 jaj ugotowanych na twardo -
-3 łyżki masła
-6 łyżek utartego chrzanu
-35 dag wędzonego boczku
-35 dag wędzonej kiełbasy
-sól i pieprz do smaku
-liść laurowy i ziele angielskie
Wykonanie:
Do garnka wlewamy serwatkę, wywar z wędzonki i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Następnie boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru doprawiamy masłem i gotujemy całość na małym ogniu. Z jaj oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Odłożone żółtka wkładamy do niewielkiej miski zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy wszystko razem na płynną masę i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztkami tartego chrzanu.