Serwatczanka

2024-09-21
UDOSTĘPNIJ:
Serwatczanka
Serwatczanka
Przepis:

Składniki:

-1,5 l serwatki

-0,5 l wywaru na wędzonce

-6 jaj ugotowanych na twardo -

-3 łyżki masła

-6 łyżek utartego chrzanu

-35 dag wędzonego boczku

-35 dag wędzonej kiełbasy

-sól i pieprz do smaku

-liść laurowy i ziele angielskie


Wykonanie:

Do garnka wlewamy serwatkę, wywar z wędzonki i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy. Następnie boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru doprawiamy masłem i gotujemy całość na małym ogniu. Z jaj oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy. Odłożone żółtka wkładamy do niewielkiej miski zalewamy 2–3 łyżkami wywaru, ucieramy wszystko razem na płynną masę i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztkami tartego chrzanu.