Chrzanica

2024-09-21
UDOSTĘPNIJ:
Chrzanica
Chrzanica
Przepis:

Składniki:

-3L wywaru z kości lub wędzonego boczku

-2 marchewki

-1 pietruszka

-1/4 selera

-2-3 ziemniaki ugotowane

-1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz)

-5-6 ząbków czosnku

-1 cebula

-mały słoik chrzanu (około 180 g)

-1 korzeń chrzanu

-1/2 l śmietany 18%

-500 g białej kiełbasy

-liść laurowy

-ziele angielskie

-ugotowane jajka

-koperek

-sól i pieprz


Wykonanie:

Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę) kroimy w kawałki i wraz z pokrojoną kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju w garnku przez kilkanaście minut. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, całość zalewamy wywarem z kości wędzonych i gotujemy ok. 20 minut, Następnie dodajemy, zakwas, chrzan z słoika świeży tarty i rozdrobniony czosnek, chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną 18%. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami i jajkami oraz drobno posiekanym koperkiem bądź pietruszką.