Składniki:
-4 kg ziemniaków
-50 dag białego sera -
-2 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka maki pszennej
-20 dag wędzonej słoniny do omasty
-sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
ziemniaki obieramy, z czego 1 kg ziemniaków gotujemy i ubijamy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy przez czystą ściereczkę. Wodę spod odciskania ziemniaków zostawiamy, żeby krochmal opadł na dół naczynia. Następnie dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę maki pszennej. Do utartych ziemniaków dodajemy również krochmal (ten po odlaniu), 2 garście ugotowanych ziemniaków, jajka, sól, pieprz i wyrabiamy ciasto.
Przygotowujemy masę serową:
Widelcem ucieramy ser z jajkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą nadziewamy kacapoły. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej uprzednio rozpuszczonej w zimnej wodzie. Wrzucamy kacapoły na gotującą się wodę. Gotujemy 30–60 minut.