Kapusta ziemniaczana

2024-09-19
UDOSTĘPNIJ:
Kapusta ziemniaczana
Kapusta ziemniaczana
Przepis:

Składniki:

-4-5 szt. ziemniaków

-250g suchej czerwonej fasoli (wcześniej należy ją moczyć zimnej wodzie 5-10 godzin następnie ugotować)

-2l serwatka

-15dag śmietana 18%

-słonina do omaszczenia

-sól, pieprz

-2-3szt liść laurowy

-3-4 szt. ziele angielskie


Wykonanie:

Obrane i wypłukane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Gdy ziemniaki będą miękkie należy odlać wodę i zalać ziemniaki ciepłą serwatką. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy jeszcze przez chwilkę. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną w oddzielnym naczyniu fasolę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu maścimy skwarkami z wędzonej słoniny i dodajemy śmietanę.