Szwaby (pierogi)

2024-10-05
UDOSTĘPNIJ:
Szwaby (pierogi)
Szwaby (pierogi)
Przepis:

Składniki na zewnętrzną masę ziemniaczaną:

-0,5 kg surowych ziemniaków

-4–5 średnich obranych i ugotowanych ziemniaków

-1 jajko

-sól i pieprz do smaku


Składniki na farsz:

-70 dag obranych i ugotowanych ziemniaków

-25 dag sera białego

-łyżka maki pszennej

-1 cebula pokrojona w kostkę i zeszklona na łyżce masła

-sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odstawić na 10 minut, aby na spodzie osadził się krochmal. Mocno i dokładnie odcisnąć przez czystą ściereczkę. Do startych ziemniaków dodać osadzony krochmal (mączkę ziemniaczaną). Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę pszenną, sól, pieprz i dobrze wyrobić ręką na jednolitą masę.


Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą i formować kulki wielkości 6–7 cm. Z masy zewnętrznej uformować na dłoni placek, ułożyć na nim kulkę farszu serowo- ziemniaczanego i formować duże, podłużne pierogi. Gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Najlepiej smakują gorące, polane skwarkami w tłuszczyku i z kubkiem gęstej śmietany.