Pieróg Kartoflak

2024-10-04
UDOSTĘPNIJ:
Pieróg kartoflak
Pieróg kartoflak
Przepis:

Składniki:

-60 dag mąki pszennej (typ 500-550)

-1 całe jajko

1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)

-1 1/2 szklanka mleka ‣ 0,5 szklanki oleju

-1 łyżeczka cukru

-1 łyżeczka soli

-5 dag drożdży


Składniki na farsz:

-2,5–3 kg ziemniaków

-2-3 średnie cebule

-4 łyżki masła (ok 12dag)

-15 dag kaszy gryczanej palonej

-25 dag twarogu

-sól i pieprz do smaku


Forma do pieczenia: 36 x 24


Wykonanie:

Zrobić rozczyn mieszając: odrobinę mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i drożdże, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie dosypać mąkę, mleko, jajko i żółtko. Wyrobić dość luźne ciasto, pod koniec dodać olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno by lśniące, gładkie i odklejać się od dłoni. Następnie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę, dodać cebule (pokrojoną i zeszkloną na 2 łyżkach masła), kaszę gryczaną (suchą kaszę sypiemy do gorących ziemniaków). Kiedy ziemniaki ostygną należy dodać twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części. Obie rozwałkować. Większą dać na spód, wyłożyć farsz i przykryć pozostałym ciastem, ponakłuwać widelcem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, posmarować rozmąconym białkiem, piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temp. 170-180°C na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną