Składniki:
-60 dag mąki pszennej (typ 500-550)
-1 całe jajko
1 żółtko (białko do posmarowania wierzchu)
-1 1/2 szklanka mleka ‣ 0,5 szklanki oleju
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli
-5 dag drożdży
Składniki na farsz:
-2,5–3 kg ziemniaków
-2-3 średnie cebule
-4 łyżki masła (ok 12dag)
-15 dag kaszy gryczanej palonej
-25 dag twarogu
-sól i pieprz do smaku
Forma do pieczenia: 36 x 24
Wykonanie:
Zrobić rozczyn mieszając: odrobinę mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i drożdże, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie dosypać mąkę, mleko, jajko i żółtko. Wyrobić dość luźne ciasto, pod koniec dodać olej. Dobrze wyrobione ciasto powinno by lśniące, gładkie i odklejać się od dłoni. Następnie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować przepuścić przez praskę, dodać cebule (pokrojoną i zeszkloną na 2 łyżkach masła), kaszę gryczaną (suchą kaszę sypiemy do gorących ziemniaków). Kiedy ziemniaki ostygną należy dodać twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 nierówne części. Obie rozwałkować. Większą dać na spód, wyłożyć farsz i przykryć pozostałym ciastem, ponakłuwać widelcem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, posmarować rozmąconym białkiem, piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temp. 170-180°C na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną