XVI Targi Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków"

Anna Weselak 2024-05-26
UDOSTĘPNIJ:
XVI Targi Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków"
Polska żywność uważana jest za jedną z najlepszych w Unii Europejskiej. Można było się o tym przekonać także podczas odbywających się dziś w Górnie Targów Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków". To jedna z największych tego typu imprez w Polsce. W tym roku ponad 70 wystawców ubiegało się o tytuł produktu regionalnego.

Na stołach, które uginały się od przeróżnych smakołyków, każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Były wędliny, sery, soki, nalewki i ciasta - wszystkie robione według tradycyjnych receptur. Koła Gospodyń Wiejskich wystawiły do konkursu swoje popisowe potrawy. Panie ze Szklar postawiły na sernik i smalczyk.

Wszystko pochodzące od lokalnych rolników i producentów żywności. Nazwy dań również związane są z konkretną miejscowością. Gospodynie z Harty przyjechały m.in. z kwasówką i jednogarnkowym daniem promowanym przez strażaków z OSP. To powodowało, że członkowie jury, którzy wybierali najlepszy produkt tradycyjne w 10 kategoriach, nie mieli łatwego zadania.

Poza stoiskami konkursowymi były także i te, na których można było kupić zdrowe i ekologiczne produkty bezpośrednio od producentów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się na przykład miody.

Źródło:
TVP3 Rzeszów