Pandemia miała ogromny wpływ na branżą spożywczą nie tylko na Podkarpaciu, producenci odnotowali straty przede wszystkim w związku z czasowym zamknięciem lokali gastronomicznych, odwołaniem bankietów i masowych imprez. To wszystko zdeterminowało poruszane na kongresie tematy.
Wszystko można było obejrzeć online, a wśród prelegentów pojawili się m.in przedstawiciele sanepidu, którzy radzili co robić w sytuacji zakażeń w firmie. Rozmowy dotyczyły tego jak stworzyć dobry sklep internetowy, jak sprzedawać w sieci. Prawnicy radzili jakich błędów nie popełniać sprzedając w internie w dobie RODO.
Kongres połączony był z posiedzeniem kapituły programu certyfikującego najlepsze produkty spożywcze regionu „Smaczne bo podkarpackie”. Pojawili się przedstawiciele lokalnych firm produkujących w oparciu o dawne receptury, zdrowo i tradycyjnie, które oferują ciągle nowe wyroby.
Magdalena Szarek - Jesteśmy producentem mięsa, wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Firma znajduje się na Widnej Górze koło Jarosławia. Postanowiliśmy zaprezentować gołąbki, bo wędliny są od wielu lat prezentowane, a chcieliśmy aby komisja poznała także nasze wyroby garmażeryjne.
Artur Legutko - W konkursie bierze udział barszcz biały premium 500 ml i żurek biały z Brzeźnicy. Posiadamy całą gamę naszych produktów, które wyrabiamy od lat, jest to żurek z przyprawami grzybowy z płatków owsianych.
Andrzej Janusz, prezes GSSCh w Sieniawie - Prezentujemy obwarzanek sieniawski. Jest to nasz produkt sztandarowy, ręcznie robiony, tworzony z pasją, doskonale nadaje się do śniadania w połączeniu z masełkiem.
Konkurs organizowany jest od 2001 roku.