Polskie winiarstwo rozwija się bardzo szybko. Podkarpacie, które było prekursorem przywracania upraw winorośli, dziś jest na piątym miejscu w kraju. Więcej upraw jest już w Małopolsce, na Dolnym Śląsku, w Lubuskiem i Zachodniopomorskiem. Tylko w
ciągu ostatnich trzech lat, areał winnic został podwojony. Krajowe uprawy winorośli z zajmują teraz blisko 550 hektarów.
Na Podkarpaciu, winorośl uprawiana jest na blisko 50 hektarach. Wytwarzaniem wina na sprzedaż zajmuje się 34 producentów. Waśnie wina zrobione z owoców zebranych w latach ubiegłych, oceniało dziś w Dworze Kombornia, grono ekspertów. Na Międzynarodowy Konkurs Win "Carpatian Vini" nadesłano ich 124, z kilku krajów. W szranki stanęli także rodzimi producenci. Polskie wina stają się modne. Jedna czwarta produkcji trafia do markowych restauracji bądź sklepów. Pozostała część z prawie 13 milionów litrów wina jest wykorzystywana np. w enoturystyce. Do konkursów międzynarodowych przystępują producenci, którzy
traktują winiarstwo jak biznes.
Zdaniem ekspertów, rok 2020 nie będzie dobry dla winiarzy. Ostatnie anomalie pogodowe
spowodowały duże szkody w uprawach. Odbudowa winnicy trwa minimum dwa lata. Wyniki Międzynarodowego Konkursu Win poznamy jutro.