Odpowiednie przygotowanie ciasta, konfitury, a później krojenie i lepienie rogalików. To tylko jedno z zadań, które miały do przygotowania dzieci - wszystko pod okiem doświadczonych gospodyń. Dla wielu dzieci takie warsztaty pieczenia, czy gotowania były nowym doświadczeniem. Często po raz pierwszy mogły się zetknąć z niektórymi składnikami przygotowywanych potraw.
Dzieci przygotowywały także sałatki owocowo-warzywne. Samodzielnie, staranie dobierano składniki. W tym daniu dominowały marchewki i jabłka. Pieczone i gotowane potrawy miały być przygotowane zgodnie z tradycyjnymi przepisami przekazanymi od babć. W ten sposób najmłodsi mogli poznać nie tylko tradycyjne receptury, ale kulinarną praktykę. Na przykład nauczyć posługiwania się wałkiem i zgłębić tajniki stołowego serwisu.
Warsztaty kulinarne to tylko jedna z feryjnych form spędzania wolnego czasu w Szkole Podstawowej w Stobiernej.